Välkommen till Vixens blogg


Yachting is more than a vacation. When you step onboard, it becomes a lifestyle...

Jag och min familj har bytt båt igen, nu till en X-Yachts 50. Vi är inne på vårt tredje varumärke inom segelbåtar,
vår första båt var en Sweden Yachts 38, därefter seglade vi Nautor's Swan i flera år (43, 46 och 48 fot).
Nu har vi alltså valt att testa X-Yachts. Här skrivs det om vårt intresse för segling och vår båt.

X-Yachts 50 är efterföljaren till Y-Yachts 482 och började byggas 2005 och byggdes fram till 2010.



torsdag 16 augusti 2012

Time to move on...

 Det drog in ett åskväder över Visby och knallar och blixtar sprakade i hamnen.. och det öste ner regn.. bra att få bort lite Gotska-sand.. den sitter nämligen kvar flera månader och det spelar ingen roll hur mycket vatten man spolar och torkar... den dyker upp igen... Vi kastar loss vid 08,00 sätter segel och får en fin halvvindsbog ner mot Öland...
..
...det tar dock inte mer än en timme innan det roliga är slut.. sedan dör vinden och vi tröttnar på bleket.. och sätter på motorn.. Motor + bleke= autopilot. Precis innan Ölands norra udde ljuder larmet "Driver stopped" på autopiloten... och jag lyckades inte få igång den.. fixa senare.  

 Byxelkrok... "I love that harbourmaster" Kenneth. Han är garanterat ostkustens bästa hamnkapten. Jag har aldrig blivit avvisad från den hamnen. Han kommer cyklande med en visselpipa och paketera alla båtar oavsett storlek väder och tid på dygnet. Stor eloge.. Tänkte skriva ett inlägg senare i vinter om hamnkaptener i allmänhet.. Hur som en longside och ett glas vin i sittbrunnen.. aldrig fel.
Vi kastar loss 09.47 efter en löprunda på 6 km. Stående uppgift på segling i år. De har lovat SV 4-7 m/s.. OK kryss Kalmarsund, känns som jag gjort det förr. Vi tar ett slag ner mot Oskarshamn och rundar Blå Jungfrun ... byarna ökar från 8-9, 10-12, 12-14 m/s sjön växer och den är krabb stötig dax att reva..och till slut står vindmätaren på 18 m/s, nu tröttnar besättningen. Dax att starta motorn.. par timmars motorgång ner mot Kalmar.. utan autopilot :(

Men till slut lättade vinden och vi fick par timmar fin segling ner till Kalmar...


Även Kalmar är en bra hamn som fungerar helt ok. Longside bästa platsen i hamnen...
Kalmar är en favorithamn alla blir nöjda: Bra fin hamn, mycket bra butiker, fin stad, bra resturanger, super fin båthandel och kidsen har Mc Donalds mindre än 100 m från båten.. Vad kan man mer önska?

 Jo att Marinelektikern fick fart på autopiloten.. Vi la par timmar på att hitta felet och det gjorde vi tyvärr..   Vi har ett hydralsystem kopplat till en kursdator. Den har två utgångar för att styra hydralpumpen och en för styrventilen. Utgången för styrventilen ger ingen signal.. den var inte så bra. Laga innebär plocka bort och skicka till Göteborg eller köpa en ny för 20 000 kr.. Tack, nej tack. Vi får styra för hand i sommar.. 

När vi kommit hem efter semestern så tog jag en tur till Nobelius och 36 timmar senare fungerade piloten igen. En transistor stor som en halv lillfingernagel har gjort att vi fått handstyra 600 nm.. Stort tack till Nobelius som kan laga saker och inte enbart sälja nya.. 2700 kr kostade kalaset och nu är den uppdaterad med senaste programvaran.. happy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar