Välkommen till Vixens blogg


Yachting is more than a vacation. When you step onboard, it becomes a lifestyle...

Jag och min familj har bytt båt igen, nu till en X-Yachts 50. Vi är inne på vårt tredje varumärke inom segelbåtar,
vår första båt var en Sweden Yachts 38, därefter seglade vi Nautor's Swan i flera år (43, 46 och 48 fot).
Nu har vi alltså valt att testa X-Yachts. Här skrivs det om vårt intresse för segling och vår båt.

X-Yachts 50 är efterföljaren till Y-Yachts 482 och började byggas 2005 och byggdes fram till 2010.



söndag 6 september 2009

En bra batteribank.. det är skönt det om hösten.

Är det något som Nautor varit noga med så är det elsystemet ombord. Det är en fantastisk installation av alla el förbrukare med automatsäkringar och att sladdar dragna till el skåpet. Varje kabel har en uppmärkning som finns beskriven i ritningar.

Josephine är som alla 46:or utrustad med 24 volt system som huvudsystem, men också 12 volt via converter och via inverter 220 volt växelström.
24 voltsystemet är uppdelat i två system, varav ett går till "service gruppen" som försörjer allt utom maskin. Den har ett eget system med egen generator som är frånskillt servicegruppen.
Men det finns en knapp i start panelen som man kan koppla ihop systemen om Startbatterierna skulle vara slut. Detta hände faktiskt förra året och jag blev glatt överaskad att det fungerade.
Hur som.
Servicegruppen är på vår båt uppdelad på 12 st 2 volts batterier med 400 ah som är seriekopplade. Jag tror det är golfbils batterier vilka skall vara grymma.
Dessa vårdas ömt och batterivatten fyllskontinuerligt Det går åt ca 3-4 liter per år och fungerar imponerande.
Nu i helgen har värmaren gått två nätter det har säkert tittats på tv och dvd i 6-7 timmar, kylen har gått hela tiden och det har säkert surfats på nätet 3-4 timmar och lampor som lyst under kvällarna, trots detta har vi innan losskastning 24,4 v på voltmetern. Det känns väldigt tryggt, och jag bävar lite inför att dessa skall bytas. Det sägs att de har en levnadstid på 10-12 år och de har nu suttit sedan 2002.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar