Välkommen till Vixens blogg


Yachting is more than a vacation. When you step onboard, it becomes a lifestyle...

Jag och min familj har bytt båt igen, nu till en X-Yachts 50. Vi är inne på vårt tredje varumärke inom segelbåtar,
vår första båt var en Sweden Yachts 38, därefter seglade vi Nautor's Swan i flera år (43, 46 och 48 fot).
Nu har vi alltså valt att testa X-Yachts. Här skrivs det om vårt intresse för segling och vår båt.

X-Yachts 50 är efterföljaren till Y-Yachts 482 och började byggas 2005 och byggdes fram till 2010.



torsdag 23 juli 2009

Visby Gotskan blev Visby Nynäs.

Prognosen sa enl. Foreca att vi skulle få en fin torsd. på Gotskan och vi satsade på det. Kvällen innan sa SMHI att det skulle blåsa 10 m/s på Gotskan men Foreca höll sitt ord. Efter en extremt tung natt i Visby hamn med kraftig sjöhävning och tjutande mast gav vi oss av i gryningen norrut. Ut genom vågbrytare börjar en spännande färd med mycket gammal sjö och vindar runt 10 m/s från väst. Vi loggar under förmiddagen som bäst 9,7 knop med våra 17 ton. Abbe och Oscar spyr 3 gånger var vilket är rekord för i år... Vi fattar ett beslut i höjd med Fårösund att gå mot fastlandet, vilket senare visade sig vara rätt. Foreca har idag på morgonen ändrat sin prognos för Gotskan och har 7-9 m/s och ökande mot kvällen. Man kan inte ligga vid Gotskan om det blåser då det inte finns bryggor och ön är mer eller mindre rund så vågor drar runt ön och skapar sjöhävning även på läsidan. Ön är dessutom väldigt låg så det finns knappt någon läsida. Jaja vi hade en solig fin men skvalpig segling över och vi tryckte 80 nm.. till våra 230 nm.
Precis innan vi skulle ta ner seglen och gå in till Ankarudden startar inte motorn... vadfan. inte ett ljud inte ens startrelät hörs.. hmhm som gammal skeppsingenjör börjar en oro sprida sig att startmotorn gått sönder. Vad göra i mitten av juli? Inget troligtvis bara försöka ta sig hem.
men ingenjören lyfter på huven och hittar efter någon kvart att en lite kabel i kabelhärvan lossnat... en chans på 100 att det skulle vara så enklet. Men sagt och gjort skarvar jag ihop dem och ber AnnaKarin provstarta, och till besättningen stora vrål hostar hon igång och glädjen vet inga gränser. Ner med seglen och går in till Nynäshamn för att fira med rökta räkor och aioli.
Man skall fan vara lite teknisk för att äga en sådan här rymdraket..

1 kommentar: