Välkommen till Vixens blogg


Yachting is more than a vacation. When you step onboard, it becomes a lifestyle...

Jag och min familj har bytt båt igen, nu till en X-Yachts 50. Vi är inne på vårt tredje varumärke inom segelbåtar,
vår första båt var en Sweden Yachts 38, därefter seglade vi Nautor's Swan i flera år (43, 46 och 48 fot).
Nu har vi alltså valt att testa X-Yachts. Här skrivs det om vårt intresse för segling och vår båt.

X-Yachts 50 är efterföljaren till Y-Yachts 482 och började byggas 2005 och byggdes fram till 2010.



lördag 20 augusti 2011

Order och kontraorder..

Avsikten var att fortsätta från Karlskrona ner till Åhus och vidare till Simrishamn och ut mot Bornholm. Men när vi ligger i "Pottis" och ovädret viner i hela skeppet och dess besättning börjar tröttna så börjar tankarna på att ändra våra planer komma. Vart är det bäst väder kommande veckan? Ska vi verkligen fortsätta om prognosen ser som den gör? Vill vill till Visby... hmhm Vi fattar beslut om att vända och gå norr ut, Kalmar och Byxelkrok sen ut till Gotland.
Vi kastar loss i gryningen och stånkar i 10 m/s motvind ut mot Kungsholmens fort innan vi sätter segel. Med ett rev i storen och liten genua faller vi av och går mot Utlängan och det blir en "bumpy ride" innan vi rundar upp mot Kalmar sund. Väl runt "hörna" (Kap Horn Blekinge)  så kommer det mer vind..mycket mer vind och vi går upp Ölands södra i platt läns och saxade segel i medelvind 13 m/s och upp på 17 m/s i byarna. Sjön stiger då det grundar upp ut med kusten och vi maxar Galatea i surfarna och SOG slår 12.8 knop (GPS fart) över grund. Det blir en speciell känsla är när man känner hur vind och vatten tar tag i 16 ton och skjuter iväg henne över en vågkam så att det rycker till i hela båten. Det blev 63 Nm handstyrning... Dagen efter hade jag träningsvärk i rygg och armar...och rätt mör.

 Fighting spirit...

 Taxen Sam hittar säker plats under sittbänken i aktern. Där gungar det minst...

Vi förtöjer trötta i Kalmar men nöjda över att vi klarat denna seglats i detta väder utan att någon gjort sig illa eller att något allvarligt gått sönder, endast en liten avlastare hade spruckit. Svaaja tappade sin jolle som lyfte från vattnet och slog ner upp och nervänd varpå tampen gick av.. De lyckades med konstycket att bärga jollen men var rätt chockade. Stenka gjorde ett aktivt val att vänta ut ovädret och gick norr över dagen efter. Detta var årets hitintills tuffaste segling och vi hade en snittfart på ca 8 knop under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar